DELEN
blok

De Nederlandse minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft tijdens een bijeenkomst in Den Haag keihard uitgehaald naar Suriname, zo schriijft de Surinaamse Srherald, dat volgens hem een ‘failed state’ is vanwege de ‘etnische opdeling’. Dat blijkt uit videobeelden die het Nederlandse televisieprogramma Zembla in handen heeft.

Blok sprak vorige week dinsdag op een bijeenkomst over xenofobie en migrantenproblematiek. Daar zei de bewindsman een aantal dingen die de toehoorders ‘geschokt’ zou hebben, aldus de anonieme bron van de video tegen Zembla.

Zo zei Blok onder meer dat hij geen enkel land kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven. “Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet.”

Als een van de tachtig toehoorders Suriname oppert, haalt Blok hard uit naar Suriname. “Dus de partijen in Suriname zijn niet langs etnische lijnen opgedeeld? Een functionerende rechtstaat en democratie? (…) Suriname is een failed state. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling.”

Minister Blok om een reactie gevraagd over zijn uitlatingen, zegt dat hij op 10 juli tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders gesproken heeft die werkzaam zijn bij internationale organisaties. “Mijn doel was een open uitwisseling te stimuleren en van de deelnemers hun ervaringen te horen. Mijn inbreng tijdens de vraag en antwoordsessie van de bijeenkomst was er deels op gericht te prikkelen. Tijdens de besloten bijeenkomst heb ik illustraties gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen.”

Reacties

Reacties

SDB en nieuwsreporter.com brengt u nationaal en internationaal nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.