DELEN
catalonie

De Nederlandse honorair consul in Barcelona Dirk Kremer is na het horen van een toespraak van de Catalaanse regiopremier Quim Torra bij een bijeenkomst met diverse consuls van andere landen opgestapt nadat Torra sprak over de “repressie” van de Spaanse staat in Catalonië.

Het voorval deed zich voor bij een bijeenkomst in de Sant Jordi hal van het Catalaanse gebouw van de Generalitat. Quim Torra verzekerde de aanwezige diplomaten dat de democratie in Catalonië in gevaar is door de repressie van de Spaanse staat. Niet alleen worden er eervolle en vreedzame democraten in de gevangenis opgesloten, de Catalanen leven ook in een staat waar men vervolgd wordt vanwege de vrijheid van meningsuiting, aldus Torra.

Bij het horen van die woorden stapte Dirk Kremer, de Nederlandse honorair consul in Barcelona en voormalig voorzitter van de Kring Nederlands Bedrijfsleven in Barcelona, op en verliet hij de bijeenkomst. Dirk Kremer heeft al eerder kritiek geuit op het “proces” in Catalonië.

Quim Torra vervolgde echter zijn toespraak terwijl ook andere consuls met enig ongeloof luisterden. De Catalaanse regiopremier ging echter gewoon door en wist te melden dat hij erop vertrouwt dat de consuls in Barcelona het concept van een Catalaanse republiek als synoniem aan vrijheid zullen verdedigen.

De Nederlandse diplomaat was de enige die de hal verliet tijdens de toespraak terwijl de overige aanwezige consuls tot het einde van de toespraak van Torra bleven. De Britse consul heeft echter na afloop wel diverse kritische vragen gesteld aan Ernest Maragall, de regiominister van Buitenlandse Zaken.

Het incident vond plaats tijdens de jaarlijkse bijeenkomst tussen de Catalaanse regiopremier en het consulaire corps in Catalonië, bestaande uit meer dan 90 diplomaten.

Voor Torra mag het opstappen van de Nederlandse diplomaat echter niets vreemds zijn want de regiopremier deed dat ook al eens. Dat gebeurde in juni tijdens een toespraak van de Spaanse ambassadeur Pedro Morenés in Washington toen Quim Torra al schreeuwend en zingend de zaal verliet nadat de Spaanse diplomaat kritisch was over de woorden en leugens van Torra die eerder een toespraak had gegegeven.

Reacties

Reacties

SDB en nieuwsreporter.com brengt u nationaal en internationaal nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.